Dowiedz się jak wzmocnić swoją odporność OD ŚRODKA
WYWIADY | WYKŁADY | ARTYKUŁY

Jelita na straży odporności – jak wzmocnić barierę jelitową?

SPRAWDŹ

Co to mikrobiota jelitowa i dlaczego jest ona taka ważna?

Mikrobiota jelitowa to ogół mikroorganizmów występujących w jelitach człowieka. Równowaga między bakteriami, drożdżami, grzybami i innymi mikroorganizmami ma podstawowe znaczenie dla zdrowia. Skład mikrobioty jest indywidualny i unikatowy dla każdego człowieka.

Mikrobiota jelitowa pełni funkcje:

metaboliczne
  • rozkład resztek pokarmowych w wyniku fermentacji
  • tworzenie niezbędnych witamin z grupy B oraz witaminy K, krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
  • poprawa przyswajalności sodu, magnezu, wapnia czy potasu
  • oddziaływanie na przemiany cholesterolu i kwasów tłuszczowych
ochronne (troficzne)
  • ochrona nabłonka jelitowego i zapewnienie jego ciągłości
  • ochrona przed kolonizacją szkodliwymi drobnoustrojami
  • eliminacja drobnoustrojów chorobotwórczych
immunologiczne
  • rozwój tolerancji immunologicznej
  • szybka reakcja immunologiczna w przypadku infekcji
  • utrzymanie równowagi cytokinowej oraz tolerancji pokarmowej

Jak dbać o florę jelitową?

PROBIOTYKOTERAPIA
Ochrona przed zakażeniami, równowaga jelitowa, modulacja odporności

Pamiętaj! Na opakowaniu szukaj 3 członowej nazwy i ilości bakterii w produkcie

PREBIOTYKI
Pożywienie dla dobrych bakterii, stymulacja odporności

Znajdziesz je w cebuli, brokułach, czosnku, zielonych bananach, cykorii i wielu innych!

ŻYWNOŚĆ PROBIOTYCZNA
Probiotyczne bakterie w produktach spożywczych

Zadbaj o odpowiednie spożycie kiszonek, fermentowanych produktów mlecznych i napojów. Dobrym pomysłem będzie również kombucha!

DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Bogactwo witamin i składników mineralnych

Zadbaj o wysokie spożycie różnorodnych warzyw i owoców. Pamiętaj o orzechach, tłuszczach roślinnych, pełnoziarnistych produktach zbożowych i zielonej herbacie.

COLOSTRUM
Wsparcie odbudowy
i rozwoju mikrobioty

Suplementacja siarą bydlęcą poprawia szczelność bariery jelitowej, wspiera mikrobiotę i działa ochronnie na jelita oraz błonę śluzową żołądka.

OGRANICZENIE CUKRU
Aby utrzymać bakterie w ryzach, trzeba jeść jak najmniej cukrów prostych.

Gdy jemy dużo węglowodanów prostych, dobre mikroby (Firmicutes) giną, a złe (Bacteroidetes) rosną w siłę.

Czym jest odporność i jak o nią dbać?

Właściwa odporność to warunek odpierania zagrożeń płynących zarówno z zewnątrz, jak i z wnętrza organizmu. Zapewniana jest przez bariery zewnętrzne (nabłonki), a także przez szeroko rozumiany układ odpornościowy, który oparty jest o struktury tkankowe oraz komórki odpornościowe, a także czynniki humoralne.

Odporność można podzielić na:

• wrodzoną (nieswoistą)
• nabytą (swoistą)

Pierwszy rodzaj jest dostępny praktycznie od urodzenia, podczas gdy drugi wymaga czasu i spełnienia warunków do pełnego rozwinięcia swych możliwości.

Obejrzyj wykłady, aby dowiedzieć się jak rozwija się odporność i jak dbać o nią w czasie pandemii:

Nowe spojrzenie na zagrożenie infekcjami
Mechanizmy przeciwinfekcyjne
Colostrum wspiera odporność przeciwinfekcyjną

Jelitowy punkt widzenia na odporność

Jelito pełni zasadniczą funkcję w mechanizmach obronnych całego organizmu, z uwagi na fakt, iż jest to największa powierzchnia naszego ciała, która ma styczność ze środowiskiem zewnętrznym.

Średnia długość naszych jelit to 7-7,5 metra!

Ludzkie jelita przypominają linę, ale nią nie są, ponieważ są wyposażone w niesamowitą, unikatową strukturę – na swojej powierzchni mają dodatkowe:

• wypustki
• kosmki
• mikrokosmki

które zwiększają ich powierzchnie chłonną nawet do 200-400 m2 !

W jelicie ukształtowały się mechanizmy działające na zasadzie selektywnego filtra. Warunkują one przenikanie do krążenia tylko i wyłącznie ważnych dla życia składników odżywczych, a zatrzymywanie niepożądanych. Ponadto w jelicie znajdują się tkanki należące do układu immunologicznego – stąd mówi się, że odporność bierze się z jelit.

Dowiedz się jakie procesy odpornościowe zachodzą w jelitach z poniższego wykładu:

Jelitowy punkt widzenia na odporność

Co to jest colostrum i jak wpływa na florę jelitową?

Zobacz video:
  • Colostrum jest wydzieliną gruczołu mlekowego ssaków powstającą w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach (do 72h) po porodzie.
  • Colostrum to pokarm zawierający ponad 250 bioaktywnych czynników.
  • Spożycie colostrum przez każdego nowonarodzonego ssaka (w tym też człowieka) umożliwia właściwe rozpoczęcie dojrzewania i działania układu odpornościowego.
  • Wspiera ono także wiele innych ważnych funkcji organizmu, w tym pozwala uzyskać właściwy skład bardzo ważnej dla pracy jelit flory probiotycznej.
  • Dzięki ogromnemu podobieństwu aktywnych czynników w colostrum bydlęcym do ich ludzkich odpowiedników, jest ono w pełni skuteczne i, podobnie jak mleko krowie, bezpieczne dla ludzi.

Poznaj najnowsze badania na temat colostrum:

Przełomowe badania dot. jakości colostrum - aktywność biologiczna zależy od czasu siary
Autorzy: Maciej Hałasa, Dominika Maciejewska-Markiewicz, Magdalena Baśkiewicz-Hałasa, Krzysztof Safranow, Ewa Stachowska
  • Colostrum bovinum (siara bydlęca) to złożony produkt pochodzenia naturalnego o wysokiej aktywności biologicznej. Naturalne pochodzenie colostrum wiąże się z możliwością występowania poważnych różnic w jakości poszczególnych produktów obecnych na rynku.
  • Czynników odpowiedzialnym za to zróżnicowanie może być wiele, ale jednym z najistotniejszych jest z pewnością czas upływający od porodu cielaka do pobrania siary.
  • Według badania, najlepszym z badanych przez nas rodzajów colostrum jest colostrum 2-godzinne, natomiast podawanie colostrum 72-godzinnego nie przynosi praktycznie żadnych korzyści w zakresie badanych parametrów aktywności biologicznej.

Bioaktywność colostrum miarą jakości produktu.
  • Colostrum będąc szczególnym pierwszym pokarmem ssaków, bogatym w immunoglobuliny, białka działające przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo np. laktoferyna, i inne aktywne biologicznie składniki, jest także bogate w rozmaite czynniki wzrostu (TGFβ, IGF-1 i inne).
  • Colostrum obecne na rynku w postaci suplementów diety posiada szeroką różnorodność w aktywności biologicznej, na którą wpływ ma przede wszystkim:
    • zawartość siary pozyskanej tuż po porodzie w danym preparacie
    • ekspozycja na temperaturę.
  • Dla oceny bioaktywności i kontroli jakości colostrum jak dotąd największą korzyść ma pomiar ilościowy czynników wzrostu, będący na chwilę obecną najlepszym wykładnikiem (chociaż wciąż niedoskonałym) zdolności do stymulacji proliferacji i migracji komórek.

Od czego zależy skuteczność działania colostrum?
Autorzy: R.J.Playford, M.Cattell, T.Marchbank
  • Badanie wykazało, że różnice w bioaktywności różnych produktów zawierających colostrum mogą być znaczne. Zauważono sześciokrotną różnicę w poziomie stymulacji proliferacji komórek pomiędzy najsilniej i najsłabiej działającym produktem. Porównując działanie ochronne colostrum na błonę śluzową żołądka stwierdzono 3-4 krotne różnice w działaniu preparatów.
  • Na bioaktywność colostrum mają wpływ:
    • temperatura w jakiej jest przetwarzane, przewożone i przechowywane
    • czas, który upłynął między porodem a momentem pobrania.

Jak wybrać najlepsze colostrum?

krótki czas pobrania

liofilizacja w niskiej temperaturze

naturalny skład bez dodatków

wysoka jakość surowca - sprawdzone pochodzenie i standardy higieniczne

EKSPERT:

dr hab. n. med. Maciej Hałasa

Lekarz, immunolog; absolwent Wydziału Lekarskiego Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie (1979-1985).

W latach 1990-1994 odbywał studia podyplomowe w zakresie immunologii na University of Alberta w Edmonton, Kanada.

Od roku 1994 pracuje w PUM (Pomorskim Uniwersytecie Medycznym) w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka.

Oprócz podstawowej działalności naukowej, zajmuje się aspektami praktycznymi związanymi z szeroko rozumianą odpornością, jej zaburzeniami, a także możliwościami regulacji i poprawy jej funkcjonowania.

Jest autorem książki: "Colostrum - Naturalny regulator układu immunologicznego" - jest to pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące tej substancji. Opracowanie to ukazało się nakładem Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Dr Maciej Hałasa w swojej pracy zebrał całą dostępną literaturę oraz badania, które traktują o samym colostrum jak i o substancjach, z których składa się siara.

Genactiv - najwyższej jakości suplementy diety na bazie colostrum i mleka klaczy

COLOSTRUM 2H

Firma Genactiv jako jedyna uzyskuje colostrum w ciągu 1-2 godzin od rozpoczęcia laktacji. Dzięki czemu stężenie aktywnych składników jest najwyższe.

PRODUKT CAŁKOWICIE NATURALNY

Colostrum firmy Genactiv nie jest poddawane żadnym modyfikacjom. Pozyskujemy colostrum od krów ze stada hodowlanego w Wielkopolsce. Stado podlega stałej kontroli weterynaryjnej, a colostrum pobiera się wyłącznie od krów w pełni zdrowych, we wzorcowych warunkach higienicznych.

WŁASNY SYSTEM PRODUKCJI

W produkcji stosujemy opracowaną przez nas metodę suszenia colostrum wykorzystując procesy zamrażania i liofilizacji. Dzięki temu nasze colostrum zachowuje pełną wartość produktu świeżego. Temperatura procesu w żadnym momencie nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu aktywne związki białkowe nie podlegają denaturacji. Proces liofilizacji jest zdecydowanie wolniejszy i droższy niż proces suszenia w wysokiej temperaturze, lecz gwarantuje zachowanie właściwości produktu naturalnego.